Farmaceuten: ”Jag tycker verkligen att ColdZyme fungerar” – CISK – THEME2
Detta är information från CISK

Farmaceuten: ”Jag tycker verkligen att ColdZyme fungerar”

Utbildad receptarie med tre års arbete på ett apotek i CV:t.
Sara Lopes vet alltså en hel del om läkemedel och medicintekniska produkter.
Och när det kommer till just ColdZyme är hennes genuina åsikt:
– Jag tycker verkligen att ColdZyme fungerar och jag skulle alla dagar i veckan rekommendera den till en vän!

Sara Lopes beskriver den treåriga utbildningen som receptarie som en kandidatexamen för farmaceuter. Dessutom har hon under tre års tid också arbetat på apotek och har därmed givetvis stor koll på olika konsumentprodukter, både medicintekniska och medicinska produkter.

– Det är mycket som kommer in till ett apotek, även om man inte testar allt. Men ColdZyme intresserade mig. Bakgrunden, alltså hur den kom till, och på vilket sätt den skyddar gjorde mig nyfiken, säger hon.

Ger användaren en rustning

Nuförtiden jobbar dock Lopes på Hartmann, som sysslar med medicinsk skyddsutrustning, som bland annat handsprit, munskydd och labbrockar. Vilket faktiskt är minst lika passande när det kommer till att uttala sig om just ColdZyme.

Det är nämligen rimligt att likna den receptfria munsprayen vid just medicinsk skyddsutrustning då den faktiskt ger användaren en rustning mot framför allt förkylningsvirus och skyddar vid sjukdom.

– Jag hade några kompisar som hade köpt och testat ColdZyme som var supernöjda, men själv kom jag i kontakt med ColdZyme för första gången när jag arbetade på apotek. Det är intressant att den kan lindra besvären och förkorta sjukdomstiden om man redan är förkyld, men det som framför allt är intressant att den ger ett fantastiskt skydd, säger hon.

Och att den fungerar?

Sara Lopes skrattar.

– Det är ju svårt att säga svart på vitt, beror det faktiskt på ColdZyme att jag fortfarande mår bra? Men jag skulle svara ja, att det gör det faktiskt! För sanningen är ju att jag har varit väldigt frisk sedan jag började använda ColdZyme. Och det är verkligen skönt att ha ColdZyme med sig i vissa situationer. Som när man ska resa, innan jag ska träna, inför småbarnskalas…

Nyfiken på ColdZyme?
Här hittar du allt du behöver veta!

”Det fascinerar mig verkligen”

Just att ColdZyme minskar risken att bli ordentligt sjuk från första början var en sträng som gav upphov till ljuv musik i hennes öron. Speciellt med tanke på vilka tider som råder och att det är svårt att ständigt undvika folk om man till exempel, som Sara, bor i Göteborg.

– Det som gör att ColdZyme sticker ut från mängden är att den skyddar! Många andra produkter lindrar bara symptomen, men här pratar vi om något helt annat, något som kan göra att man inte ens får symptomen! Det fascinerar verkligen mig.

Detta är virus

Vad är virus?
Virus består av nukleinsyra omgiven av ett skal uppbyggt av protein och är ett stycke genetisk kod utan egen cell eller ämnesomsättning. Viruspartiklarna är extremt små – 100 till 1000 gånger mindre än bakterier – och de minsta biologiska enheterna som kan infektera levande organismer. Detta gör dem till parasiter som angriper celler. Olika biologer har olika syn på om virus ska betraktas som levande organismer eller ej, eftersom de å ena sidan saknar egen cellstruktur och ämnesomsättning, medan de å andra sidan har gener och kan reproducera sig.

Hur förökar sig virus?
Till skillnad från till exempel bakterier kan de inte föröka sig själva utan är beroende av att infektera levande celler för sin fortlevnad. Virus är således passiva tills de når sin målcell inuti en värd, där de aktiveras och infekterar värdcellen. Denna omprogrammeras då för att reproducera fler viruspartiklar. Rhinovirus, som är ett vanligt förkylningsvirus, angriper och förökar sig i regel i luftvägarnas celler, ofta i halsen.

Så kan ColdZyme hjälpa till mot förkylning
Denna revolutionerande munspray består av det marina enzymet trypsin och av glycerol. ColdZyme lägger sig som en skyddande barriär i halsen, som en virusfälla, som samlar in och oskadliggör viruspartiklarna så att de inte kan ta sig in i kroppen och infektera fler celler.

Ja, det fascinerar henne så mycket att hon till och med rekommenderade ColdZyme till hennes annars väldigt tvivlande far.

– Jag köpte en till honom eftersom han ofta har väldigt typiska ”mansförkylningar”. Han är verkligen skeptisk till allt och säger att ingenting fungerar, men så sade jag åt honom att han skulle testa ColdZyme, att den förkortar förkylningstiden. Han var emot det först, sade att inte skulle hjälpa och att han varit förkyld i si och så många år och alltid si eller så länge, säger Sara Lopes och fortsätter:

– Men han använde ColdZyme till slut, och förkylningen blev verkligen kortare än normalt! Han var imponerad, pratade plötsligt bara om ColdZyme. Och det var ytterligare ett kvitto för mig att den faktiskt fungerar.

Hur fungerar ColdZyme och hur ska man använda det?
Här får du alla svaren!

”Extra mycket under hösten”

Vetenskapen håller dessutom med henne om den uppfattningen. Studier visar att ColdZyme kan minska virusmängden och att en eventuell sjukdomsperiod kan förkortas vid användning av ColdZyme i ett tidigt stadium av förkylningen.

Så var uppmärksam på just dina tidiga första förkylningssymptom, exempelvis en kliande hals, snuva och halsont. Använder man ColdZyme vid de första förkylningssymptomen kan man helt enkelt bli mindre sjuk. Dessutom kan förkylningssymptomen lindras och sjukdomsperioden bli kortare.

En klassisk win-win, alltså.

– Mina vänner använde ColdZyme när de redan var förkylda och sade att det funkade, att de blev förkylda under klart kortare period än vanligt. Själv har jag dock främst använt den i ett skyddande syfte och eftersom jag varit väldigt frisk… Ja, här blir ett plus ett verkligen två, säger Sara Lopes och konstaterar sedan att hösten är i antågande.

Det är ändå den period då hon använder ColdZyme som flitigast. För som hon krasst konstaterar:

– Det blir extra mycket under hösten och även under vintern. Om jag ser att någon kollega är krasslig, då använder jag ColdZyme för att skydda mig. Jag känner mig liksom väldigt mycket tryggare då.

Myterna om förkylning och influensa – vilka stämmer?
Här ser du svaren och mycket mer!

Fler farmaceuter tycker till om ColdZyme

ColdZyme är en bra produkt som fungerar. Konsumenternas reaktion har varit mycket positiv, vi ser kunder som kommer tillbaka för att köpa ColdZyme”.
Marianne Schwartzbach på Ringsted Apotek.

”Jag tycker att reaktionen på ColdZyme har varit mycket positiv. Jag gillar verkligen produkten. Jag har provat den själv och det gör den enkel att sälja”.
Birgit Nielsen på Roskilde Dom Apotek