Missa inte jul- och nyårsfirandet – skydda dig mot förkylningsvirus – CISK – THEME2
Detta är information från CISK

Missa inte jul- och nyårsfirandet – skydda dig mot förkylningsvirus

Samtidigt som julkänslan börjar sprida sig befinner vi oss mitt i värsta förkylningstiden med hostande och snorande människor överallt och, ökat antal influensafall enligt Folkhälsomyndigheten1. För att tala klarspråk, i en tid då olika virusvarianter frodas och dansar på bordet – hur ska du tänka?

Vi smittas ofta av förkylningsvirus i olika sociala sammanhang där det kan vara svårt och ibland också känslomässigt jobbigt att undvika kontakt med andra människor.

Även om en förkylning ofta går över av sig själv kan den innebära att du missar sociala tillfällen som är viktiga för dig; julbord tillsammans med kollegor, julfirande med släkt och vänner, nyårsfirande eller vinterresor.

En förkylning kan även påverka praktiska saker som jobb och utbildning, läkarbesök eller att träffa personer med nedsatt eller outvecklat immunförsvar, som äldre släktingar och små barn.

Men det finns förebyggande och symtomlindrande åtgärder.

Ska jag stanna hemma?

En kliande hals första tecknet på en infektion hos många och så här svarade respondenterna i en utförd undersökning2 på vilket som var det absolut första symptomet på en förkylning och influensa:

 1. En kliande hals (37 %)
 2. Nysningar (24 %)
 3. Muskelsmärtor (20 %)
 4. Huvudvärk (12 %)
 5. Irriterade ögon (4 %)

Om du är osäker på om du kan delta på julbordet, träffa familj och äldre släktingar till jul, vara med på nyårsfirandet eller ut och resa är rådet att om du, ditt barn eller annan närstående uppvisar symtom som är vanligt förekommande i samband med covid-19, influensa, lunginflammation eller vanlig förkylning – till exempel feber, hosta, halsont eller luftvägsbesvär – att stanna hemma för att undvika att smitta andra och för att återhämta dig.

Vill du skydda dig mot förkylning?
Här finns ColdZyme

Förebygg och mildra förkylning med munspray – så funkar det

För att inte riskera att missa allt från jul- och nyårsfirande till inplanerade vinterresor kan ColdZyme hjälpa till att förebygga förkylning och mildra förkylningssymtom. Det som ett resultat av flera års forskning på marina enzymer i norra Atlanten där man upptäckte marina enzymet trypsin.

Trypsin har i kombination med glycerol i form av en munspray visat sig ge ett helt unikt effektivt skydd mot förkylningsvirus, däribland rhinovirus som ofta ligger bakom vanliga förkylningar. Munsprayen har även visat sig skydda mot influensavirus.

Så fungerar ColdZyme

 • Skapar en skyddande barriär i halsen som gör det svårare för virus att ta sig in i kroppen, fästa och föröka sig.3
 • Om det redan finns en infektion i kroppen så kan den skyddande barriären fånga upp viruset och bidra till att det inte sprider sig.3
 • Kan minska mängden förkylningsvirus med upp till 99 procent enligt forskningsdata4.
 • Minskar signifikant mängden rhinovirus, den vanligaste orsaken till förkylning. Dessutom upplevde användare signifikant mindre allvarliga symptom på halsont än de som använde placebo5.
 • Användare av munsprayen kan bli mindre sjuka och få kortare sjukdomsperiod5.

Myterna om förkylning och influensa – vilka stämmer?
Här ser du svaren och mycket mer!

Detta är virus

Vad är virus?
Virus består av nukleinsyra omgiven av ett skal uppbyggt av protein och är ett stycke genetisk kod utan egen cell eller ämnesomsättning. Viruspartiklarna är extremt små – 100 till 1000 gånger mindre än bakterier – och de minsta biologiska enheterna som kan infektera levande organismer. Detta gör dem till parasiter som angriper celler. Olika biologer har olika syn på om virus ska betraktas som levande organismer eller ej, eftersom de å ena sidan saknar egen cellstruktur och ämnesomsättning, medan de å andra sidan har gener och kan reproducera sig.

Hur förökar sig virus?
Till skillnad från till exempel bakterier kan de inte föröka sig själva utan är beroende av att infektera levande celler för sin fortlevnad. Virus är således passiva tills de når sin målcell inuti en värd, där de aktiveras och infekterar värdcellen. Denna omprogrammeras då för att reproducera fler viruspartiklar. Rhinovirus, som är ett vanligt förkylningsvirus, angriper och förökar sig i regel i luftvägarnas celler, ofta i halsen.

Så kan ColdZyme hjälpa till mot förkylning
Denna revolutionerande munspray består av det marina enzymet trypsin och av glycerol. ColdZyme lägger sig som en skyddande barriär i halsen, som en virusfälla, som samlar in och oskadliggör viruspartiklarna så att de inte kan ta sig in i kroppen och infektera fler celler.

Nyfiken på ColdZyme?
Här hittar du allt du behöver veta!

Missa inte jul- och nyårsfirandet

Så känner du obehag av en kliande och ömmande hals, drabbas av nysningar eller kanske smärtor i kroppen eller huvudet – använd helst ColdZyme omgående.

För ColdZyme kan verkligen göra skillnad så att du inte missar jul- och nyårsfirandet.

Generella rekommendationer för att minska risken för förkylningsvirus och andra virus:

 • Stanna hemma om du känner dig sjuk så att du inte smittar andra. Särskilt viktigt när man har feber och när man har ordentliga symptom. När det börjat gå över kan man börja träffa andra, det finns ingen tidsgräns, men var extra försiktig om du ska träffa personer i riskgrupper.
 • Håll avstånd mellan dig och personer med luftvägssymtom, inklusive hosta och nysningar.
 • Tvätta händerna regelbundet med två lunder rinnande varmt vatten i minst 20 sekunder och/eller använd handdesinfektion. Detta är särskilt viktigt efter nysningar, hosta eller kontakt med personer som har symtom i luftvägarna.
 • Ta hjälp av receptfri munsprej, nässprej, tabletter eller hostmedicin mot symtomen – olika saker hjälper för olika personer.
 • Rengör eller desinficera potentiellt kontaminerade föremål och ytor.
 • Undvik att röra vid din mun, näsa och ögon.
 • Kassera använda servetter/näsdukar omedelbart.
 • Försök att upprätthålla en god kost och livsstil med sömn och motion.

Kom ihåg att ta del av informationen på Folkhälsomyndighetens hemsida eller på din vårdmottagning rörande vaccinering – särskilt om du tillhör en riskgrupp.

Medicinsk skribent:
Anders Åker, medicinsk journalist med över 10 års erfarenhet bland annat som chefredaktör för den medicinska sajten Doktorn.com och som skribent inom medicin, hälsa och välbefinnande.

Källor:

 1. Folkhälsomyndigheten https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2023/november/covid-19-fortsatter-att-oka/
 2. Consumer Research August 2021, Performed by Truth. Data on file
 3. Enzymatica – the science that protects Forskning & Utveckling https://www.enzymatica.com/sv/forskning-utveckling/introduktion/
 4. Clarsund et al, OJRD, 2017,7, 125-135, A Randomized, Double Blind, Placebo-Controlled Pilot Clinical Study on ColdZyme® Mouth Spray against Rhinovirus-Induced Common Cold
  https://www.scirp.org/journal/paperinformation.aspx?paperid=79633
 5. Davison, Glen, Perkins, Eleanor, Jones, Arwel W., Swart, Gabriella M., Jenkins, Alex R., Robinson, Hayley and Dargan, Kimberly (2020) ColdZyme® Mouth Spray reduces duration of upper respiratory tract infection symptoms in endurance athletes under free living conditions. European Journal of Sport Science . ISSN 1746-1391. https://kar.kent.ac.uk/81826/